ମଟରରେ ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱମାନ ମିଳିଥାଏ । ମଧୁମେହ, ଦୁର୍ବଳ ହାଡ ଏବଂ ଥକାପଣ ପାଇଁ ମଟର ବ୍ୟବହାର ଉପଯୁକ୍ତ ଅଟେ । ମଟର ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଫାଇବରର ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ସ ଅଟେ । ଫାଇବର ପେଟକୁ ସଫା ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ତଥାପି କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଟର ସେବନ କମିବା ଉଚିତ୍ ଅଟେ । ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆମ କାହାଣୀରେ କହିବୁ ଯେ କେତେବେଳେ ମଟର ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ କେବେ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।
ଥକାପଣରେ ମଟର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ
କଣ ଆପଣ ସବୁବେଳେ କ୍ଳାନ୍ତ ଏବଂ ଉଦାସ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କି? ଯଦି ହଁ, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ତୁମର ଗୋଟିଏ ଖାଦ୍ୟରେ ମଟର ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରିବା ଜରୁରୀ । ମଟର ପ୍ରୋଟିନ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ସ ହେବା ବ୍ୟତୀତ ମଟର ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଥାଏ । ମଟର ବ୍ୟବହାର କରିବା ଦ୍ୱାରା ତୁମର ଥକ୍କାପଣ ଦୂର ହେବ ଏବଂ ଆପଣ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ହେବେ ।
ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ
ମଧୁମେହରେ ପୀଡିତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଟର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଦିନର କୌଣସି ଖାଦ୍ୟ ରୂପରେ ମଟର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଅନୁକୂଳ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ । ମଟରରେ ଥିବା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ଇନସୁଲିନ୍ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମଟର ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଲାଭ ହେବ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଗ୍ଲୁକୋଜର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ନାହିଁ । ଏହା ସୁଗାରର ସ୍ତରକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଦୁର୍ବଳ ହାଡ ପାଇଁ
ନିୟମିତ ଭାବେ ମଟର ଖାଇବା ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ହାଡ଼ ଅଭିଯୋଗ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ଆପଣ ଦିନକୁ ଥରେ ଯେକୌଣସି ଭୋଜନରେ ମଟର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ମଟରରେ ମିଳୁଥିବା ଭିଟାମିନ୍ K ହାଡର ବ୍ୟାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ମଜୂଭୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଶରୀର ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ Kର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏହାର ଅଭାବରେ ହାଡ ଖୋକଲା ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ସମସ୍ୟା ହୋଇ ପାରେ । ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ଏକ ଅସ୍ଥି ରୋଗ ଅଟେ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଫ୍ଲାକ୍ଚର ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଥାଏ ।
ପେଟ କ୍ୟାନସରକୁ ରୋକେ
ମଟର ପେଟ କର୍କଟରୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇପାରେ । 2009 ରେ ମେକ୍ସିକୋ ସିଟିରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ମଟର ଏବଂ ଲେମ୍ବୁର ଦୈନିକ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ପେଟ କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା 50 ପ୍ରତିଶତ କମିଛି ।
କ୍ଷତି କେବେ ପହଞ୍ଚିବ?
ଯଦି ତୁମର ପେଟ ଫୁଲାଇବାର ସମସ୍ୟାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ମଟରର ମାତ୍ରା ହ୍ରାସ ହେବା ଉଚିତ । ପାଚନ ହଜମ ନହେବା ହେତୁ ମଟରର ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଗ୍ୟାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ମଟର ବ୍ୟବହାରକୁ ଏଡାଇବା ଉଚିତ୍ । ସବୁବେଳେ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପେଟ ସୁସ୍ଥ ଥିବାବେଳେ ମଟର ଉପକାରୀ ହୋଇପାରେ ।
ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଝାଡ଼ା ସମସ୍ୟା ଥାଏ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ମଟର ଖାଇଥା’ନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ତେବେ ଯେଉଁମାନେ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେହି ଲୋକମାନେ ମଟର ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କାରଣ ମଟରରେ ଥିବା ଫାଇବର ଭଲ ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ ।